Saturday, January 1, 2011

Apakah itu Taubat?


Taubat adalah suatu perkara yang berkait rapat dengan dosa, samada dosa kecil mahupun dosa besar, dan sememangnya kita sebagai manusia tidak dapat lari daripada melakukan dosa, sebagaimana hadith yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik dari Sunan Tirmizi, bahawa Nabi s.a.w. telah bersabda:

كل إبن آدم خطاء وخير الخطائين التوابون

Maksudnya: "Setiap anak Adam melakukan kesilapan (dosa), dan sebaik-baik kesilapan adalah disertai dengan taubat kepada Allah." Bahkan Allah s.w.t. sendiri memerintahkan kita selaku orang yang beriman agar bertaubat kepada Allah, sebagaimana yang dirakamkan dalam Al-Quran di dalam surah An-Nur ayat 31:

{وتوبوا إلى الله جميعا أيها المؤمنون لعلكم تفلحون}

Maksudnya: "Bertaubatlah kepada Allah semuanya, wahai orang2 yang beriman, moga2 kamu beroleh kemenangan (di akhirat yaitu pelepasan daripada api neraka)." Telah menyebut Imam An-Nawawi di dalam kitabnya yang masyhur "Riadhus Solehin", di antara syarat taubat ada 3, sekiranya ia tidak bersangkut paut dengan manusia, cuma dengan Allah sahaja:-

1) Hendaklah dia meninggalkan maksiat tersebut
2) Menyesali apa yang telah dia lakukan dahulu
3) Berazam untuk tidak mengerjakannya lagi buat selama-lamanya
*Sekiranya gugur salah satu daripada ketiga syarat tersebut, taubatnya tidak sah dan tidak diterima Allah.

Namun, sekiranya dosa dia itu bersangkut-paut dengan manusia, seperti ambil barang atau hak orang lain, maka wajib dia mengembalikannya atau memohon maaf kepada orang tersebut, sekiranya telah mati, hendaklah memohon maaf kepada keluarganya yang terdekat. Dan inilah syarat ke-4 yang disebut oleh Imam Nawawi.

Oleh itu, apa yang penting dalam bab taubat adalah keazaman untuk berubah dan meninggalkan maksiat, ketahuilah bahawa Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Menerima Taubat Hamba2Nya. Yang penting keazaman itu ada dalam diri kita, tataplah sirah seorang hamba Allah yang telah membunuh 100 jiwa, sebagaimana yang diriwayatkan dalam hadith bukhari dalam kitab Ahadith Anbiya' dan juga hadith Muslim dalam kitab At-Taubat.

Di sana mungkin timbul persoalan, apakah Allah akan menerima taubat saya sedangkan dosa saya terlalu banyak? Jawapan yang mudah, lihatlah peristiwa yang berlaku terhadap Nabi Musa a.s. Suatu hari, baginda didatangi oleh seorang hamba yang menanyakan soalan seperti di atas, apa jawab Musa, apakah dosa kamu lebih besar atau keampunan Allah itu lebih besar? Ya, ternyata keampunan Allah itu lebih besar. Buktinya hadith yang diriwayatkan oleh Imam Tirmizi daripada Anas bin Malik:

لو بلغت ذنوبك عنان السماء ثم إستغفرتني غفرت لك

Maksudnya: "Sekiranya dosa2 kamu bertimbun sampai ke puncak lagit (kerana banyaknya), kemudian kamu memohon keampunan kepadaku (sebelum mati atau kiamat), nescaya aku akan mengampunimu." Ya Salam, Wa Subhanallah, Maha Pegampun Allah lagi Maha Menyayangi Hamba2Nya. Satu lagi persoalan yang sering bermain di benak fikiran kita, apakah pantas kita melakukan taubat, padahal setelah itu kita kembali kepada maksiat (kerana lemahnya iman), sepertinya bermain-main dengan taubat, lebih baik tak perlu taubat?

Jawapan yang mudah kata para alim ulama', kalau tak taubat lagi bahaya, macam mana kalau mati sebelum sempat bertaubat, satu lagi, bertaubat setelah itu buat dosa, setelah taubat lagi setelah buat dosa, bukankah dikira main2, apakah perlu diteruskan juga taubat? Sudah tentu, teruskan bertaubat, meskipun kita buat lagi dosa itu setelah taubat, kemudian kita sedar, taubatlah lagi, kerna kita tidak tahu bila kita akan mati.

Kata Ulama' moga2 dengan perbuatan tersebut, kita mati dalam keadaan kita bertaubat dan bukan ketika kita buat maksiat, oleh itu, teruskanlah taubat, bahkan Nabi sendiri pernah ditanya, soalan yang sama seperti tadi, jawab Nabi teruskanlah bertaubat, moga2 roh kamu diambil saat kamu taubat.

Al-Faqir Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Mohon bimbingan/tunjuk ajar
Kuliyah Usuluddin, Kaherah

Friday, December 31, 2010

Mari Renung Sejenak Bersama Al-Faqir


Perbuatan Tawassul adalah diharuskan, dan tidak ada nas yang menunjukkan penegahan daripada baginda s.a.w. Oleh itu, isu atau perbahasan hukun janganlah dipanjang lebarkan, dan jangan pula sampai mengharamkan orang lain melakukan perbuatan tersebut, kononnya kamilah Nasirus Sunnah, sementara orang lain semuanya Bida'ah. Apakah tidak ada ruang untuk orang lain kebaikan, dan ianya hanya mutlak untuk kita?

Tidak, tidak sama sekali. Apakah di zaman Nabi, apabila ada di kalangan para sahabat yang melakukan sesuatu yang tidak disuruh baginda, lalu baginda mengatakannya bid'ah, tidak ada kan, makan berlapang dada lah terhadap kebaikan dan niat orang lain. Janganlah sampai kita mengambil tugas Allah pula, untuk menghukum orang itu kafir, dan orang ini kafir, bimbang2 kita termasuk di dalam golongan tersebut.

Tawassul berasal daripada bahasa arab yang membawa maksud meminta-minta. Bukan bermaksud kita meminta kepada orang yang berada di dalam kubur. Akan tetapi kita memintanya kepada Allah. Sementara mereka yang berada di dalam qubur adalah sebagai "pengantara" antara kita dengan Allah. Contoh mudah, tatkala kita sakit, kemudian telan pil sekian2, terus sembuh, terus dia menyebut, kerana aku makan pil inilah aku sembuh, apakah dia dikira syirik?

Tidak, bukankan perkara syirik berkait dengan hati, dan bukankah yang dapat menilai hati kita itu cuma Allah? Bahkan kalau ditanya kepada orang tersebut, apakah ubat atau Allah yang menyembuhkan kamu? Ternyata dia akan menjawab Allah, dan ubab itu cuma sebagai sebab. Bukankah Allah taala berfirman di dalam Al-Quran, tidak kami ciptakan sesuatu itu dengan sia2, dan lagi, ikutlah sebab yang telah kami jadikan. Kalau ada yang tidak percaya dengan sebab, apakat jika kamu sakit, jangan sesekali makan ubat atau cari tabib, bisa ngak?

Berbalik kepada mereka yang di dalam qubur sebagai "pengantara" orang yang hidup dengan zat Illahi yang kekal. Sebagaimana yang kita tahu, bahawa alam barzakh adalah alam antara 2 alam iaitu dunia & akhirat. Dan menziarahi mereka adalah suatu perkara yang dituntut, apalagi kalau mereka itu dikalangan para auliya' Allah. Sekiranya menziarahi mereka ketika hidup adalah dituntut, apalagi setelah wafat, lebih2 lagi dituntut.

Ternyata para Auliya' tidak mati sebagaimana para anbiya' dan orang2 syahid. Bahkan kita pernah mendengar cerita dalam hadith yang sahih, bilamana dikumpul mayat2 orang kafir quraisyh dalam peperangan Badar, Nabi bercakap dengan mayat kafir tersebut, kemudian salah seorang sahabat menegur perbuatan Nabi lalu bertanya, adakah mereka mendengarnya, jawab Nabi, ia bahkan dia lebih mendengar daripada kamu.

Nah, secara logiknya, anak2 kecilpun mampu berkata2, kalau orang jahat lebih mendengar apabila orang yang hidup bercakap dengannya, apatah lagi orang2 soleh, auliya'2 Allah, dan orang yang tinggi darjatnya di sisi Allah, lebih2 lagilah mereka mendengarnya. Mungkin di sana orang bertanya, kenapa tidak minta langsung sahaja kepada Allah, bukankah dia Maha Mendengar.

Jawapannya mudah, memang benar Allah itu Maha Mendengar, tapi apakah Allah mahu mendengar rintihan kita, padahal kita sentiasa memekakkan telinga tatkala firman Allah bertutur dan hadith Nabi bertasbih, tidak sama sekali, bahkan kita asyik dan leka dengan maksiat yang kita kerjakan. Sebagai contoh mudah, jika kita hendak meminta sponsor, tajaan, bantuan daripada seseorang ternama, Dato' lah kita katakan,....

Padahal dia tidak sesekali mengenali kita yang biasa ini, apakah pada kiraan kita, permintaan kita akan diterima dengan mudah dan begitu sahaja, tidak mungkin sahabat2 sekalian. Ternyata melalui orang yang rapat dengan Dato' tersebut seperti, Ketua Kampung, atau ayah sahabat kita yang mempunyai hubungan darah dengan Dato' tersebut, umpamanya kita pada hari ini, sokongan lah untuk meluluskan sesuatu.

Begitu juga dalam mengaitkan hubungan kita dengan Allah, kita dengan Allah jauh sekali, jadi tidak salah memohon kepada orang yang lebih hampir kepada Allah supaya dia dapat menyampaikan hajat atau maksud kita kepada Allah, siapa tahu Allah akan memperkenankannya dengan hampirnya martabat dan kedudukannya di sisi Allah.

Al-Faqir Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Mohon bimbingan/tunjuk ajar
Kuliyah Usuluddin, Kaherah

Monday, April 26, 2010


Mari Renung Sejenak Bersama Al-Faqir


Terdapat binatang yang halal dibunuh bahkan dapat pahala sekiranya melakukan demikian. Ia bukan menunjukkan bahawa Islam mengajar kita membuat zalim kepada makhluk ciptaan Allah seperti haiwan, namun pensyariatan ini bertujuan maslahan dan ada sejarah2nya, dan ada sebahagian binatang itu telah dilaknat sehingga kiamat seperti cicak yang cuba membunuh Nabi Ibrahim dan ular yang cuba mematuk Nabi Muhammad.

Perkara ini mungkin kelihatan kecil bagi sesetengah pihak, namun Islam menganggapnya begitu besar, sehingga ulama' menyusun suatu kita mengenai perkara2 yang kecil dan mudah namun pahalanya berlipat ganda, besar pada pandangan Islam. Dan 5 binatang tersebut yang halal dibunuh adalah berdasarkan hadith Nabi s.a.w. yang diriwayatkan oleh Saidatina Aisyah r.a.: "5 binatang jahat yang perlu dibunuh, baik ada di tanah halal mahupun di tanah haram iaitu ular, gagak, tikus, anjing hitam dan helang." (riwayat muslim)


Al-Faqir Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Mohon bimbingan/tunjuk ajar
Kuliyah Usuluddin, Kaherah

Sunday, April 25, 2010


Mari Renung Sejenak Bersama Al-Faqir

Tha'labah adalah salah seorang sahabat Nabi s.a.w. yang pernah menyertai perang Badar bersama-sama Rasulullah. Adalah ahli2 Badar ini dijamin syurga keseluruhannya dan tidak terkecuali walau seorangpun, dan ini termasuklah Tha'labah Al-Khusyaniyyi. Diampun bagi mereka dosa2 yang lalu dan yang akan datang. Subhanallah, Maha luas Pengampunan dan Rahmat Allah ke atas hamba2Nya yang benar2 ikhlas berjuang pada jalan Allah.

Namun terngiang di telinga kita bilamana diceritakan para ustaz atau para pendakwah, tentang suatu pengriwayatan hadith tentang Tha'labah yang mana beliau adalah seorang yang miskin, lalu mohon doa daripada Nabi s.a.w. lalu Nabi berdoa dan doperkenankan oleh Allah akan doanya itu. Namun tatkala diperintahkan untuk mengeluarkan zakat beliau enggan berbuat demikian seolah-olah kufur pada nikmat pemberian Allah. Beliau tidak diterima zakatnya sehinggalah mati.

Ma'ruf, hukum tidak membayar zakat adalah dosa besar, dan boleh hilang status 'sahabat Rasulullah', namun benarkah kisah tersebut. Telah berkata Al-Muhaddith Syeikh Muhammad Al-Kittani bahawa cerita tersebut adalah tidak sampai kepada Rasulullah, bermaksud bukanlah hadith, namun maudhu' semata-mata. Manhaj para muhaddithin, mereka tidak akan meriwayatkan hadith tersebut, sekiranya mereka ingin meriwayatkannya mesti menyebut status hadith tersebut.

Namun kenapa sebilangan para ulama' masih meriwayatkan hadith tersebut, khususnya ulama' tasawuf, ma'ruf bahawa pandangan ulama' tasawuf tidak boleh dijadikan hujah namun sebagai tazkiyyatu Al-nafsu dan fadhailul a'mal. Mereka banyak mengambil kisah2 dhaif dan maudhu' sebagai teladan dalam bicara mereka kepada orang ramai. Mereka melihat dari sudut peneladanan, namun ulama' hadith melihatnya sebagai amanah.

Bagi ulama' hadith, meriwayatkan hadith2 kazib adalah fasiq, kerana melakukan pendustaan kepada Nabi s.a.w. Manakala berkait tentang kisah Tha'labah pula, ia merupakan pendustaan kepada sahabat Nabi s.a.w. Maka, kata mereka jangan riwayatkan hadith ini melainkan untuk memberi faham kepada mereka agar tidak terpengaruh bahawa hadith ini dari Nabi s.a.w. Perkara ini disebut oleh Ibnu Hajar Asqolani dalam kitabnya Al-Isobah.

Bagi ulama' tasawuf pula, mereka beranggapan bahawa kisah ini benar dan perlu dibicarakan di bawah tajuk "syukur pada nikmat Allah". Kata mereka, "bukankah Allah telah mengampunkan dosa mereka yang lalu dan juga yang akan datang, dan sahabat bukan maksum, jadi kemungkinan sahaja mereka melakukan dosa seperti itu, lagipun Tha'labah akhirnya diterima zakatnya pada zaman Uthman bin Affan, dan beliau sempat bertaubat, jadi matinya dalam keadaan redha.

Kesimpulannya, mengikut pendapat ulama' hadith, hadith yang berkenaan "celakalah kamu wahai Tha'labah, sedikit nikmat yang membawa kamu bersyukur lebih baik daripada banyak nikmat yang menjadikan kamu tidak mampu menanggungnya". Itulah maksud hadith yang diriwayatkan oleh At-Tabrani, Al-Baihaqi dan At-Tobari. Di dalamnya terdapat 2 orang perawi yang dipertikaikan iaitu Mun'an bin Rifaa'h As-Salami dan Ali bin Yazid Al-hani.

Namun Al-Faqir berpendapat, kisah ini mungkin sahaja benar, kebarangkaliannya adalah 50%, mungkin sahaja orang tersebut juga bernama Tha'labah, tapi bukan Tha'labah sahabat Nabi, tapi Tha'labah lain, kerana mana mungkin dan tidak masuk akal langsung orang yang dipersaksikan keimanannya oleh Allah dan RasulNya melakukan perkara yang sedemikian dan hinanya pengakhiran kehidupan seorang sahabat Nabi yang merupakan Ahli Badr.

Tidak kalian mendengar hadith nabi s.a.w. yang bermaksud "buatlah apa yang kamu suka wahai ahli Badr kerana Allah telah mengampunkan segala dosa2 kamu(baik yang telah lalu mahupun yang akan datang)." Seeloknya, nasihat Al-Faqir agar kisah ini tidak diungkit lagi tanpa menyebut statusnya kerana bimbang kalau2 kita menghina sahabat Nabi yang mulia ini, kerana nabi s.a.w. pernah bersabda "barangsiapa yang mencela sahabat2ku maka laknat Allah ke atasnya, malaikat2 dan manusia keseluruhannya...


Hadith riwayat Bukhari, Muslim, dan kitab karangan Ibnu Hajar
Rujukan Al-Faqir bersama Syeikh Muhaddith Al-Kittani dan Syeikh Murabbi MuhannaAl-Faqir Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Mohon bimbingan/tunjuk ajar
Kuliah Usuluddin, KaherahMari Renung Sejenak Bersama Al-Faqir


Perbuatan melewatkan sembahyang dengan sengaja adalah ditegah/dilarang dalam Islam. Sekiranya tidak sengaja, maka yang demikian dimaafkan, sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun. Perkara ini disebut oleh Allah sendiri di dalam Al-Quran yang bermaksud "celakalah orang2 yang sembahyang yakni orang2 yang meringan2kan sembahyangnya" surah Al-Ma'un dan oleh Nabi s.a.w. di dalam sabda baginda "perkara yang paling disukai Allah adalah solat pada waktunya".

Berdasarkan firman Allah di atas, para ulama' menafsirkan ayat tersebut iaitu pada kalimah "lilmusollin" yang bermaksud orang yang melewatkan sembahyangnya sebagai contoh "subuh badak". Perbuatan yang lazim orang amalkan dan sukar untuk ditinggalkan. Perkara ini ditafsir oleh sahabat Nabi sendiri iaitu Ibnu Abbas sebagaimana yang diriwayatkan dalam tafsir At-Tobari yang merupakan kitab rujukan pertama di atas muka bumi.

Berkenaan melewatkan solat ini juga diceritakan sendiri oleh Nabi s.a.w tatkala beliau melihat dengan mata kepala beliau sendiri ketika peritiwa Isra' dan Mi'raj. Nabi diperlihatkan bagaimana orang yang selalu melewat2kan solatnya di atas muka bumi dahulu, mereka menghantut kepala mereka pada batu yang besar sehingga berkecai kepalanya lalu tumbuh kembali, kemudian dihantuknya lagi dan begitulah sehingga lunas dosa2nya.

Apabila ditanya kepada Jibril, itulah dia ummatmu yang sayang tempat tidurnya daripada bangun untuk solat sekaligus menggambarkan kepada kita perihal/balasan melewatkan solat subuh. Itulah sebahagian daripada gambaran2 yang diperlihatkan oleh Allah kepada kekasihNya Muhammad s.a.w. untuk diberitakan kepada ummatnya agar bisa mengambil tauladan/pengajaran sebagai pedoman kehidupan. Ini diceritakan oleh Syeikh Taha Afifi dalam "wasoya Rasulullah".


Al-Faqir Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Mohon bimbingan/tunjuk ajar
Kuliah Usuluddin, Kaherah


Mari Renung Sejenak Bersama Al-Faqir


Jangan keliru dengan sebahagian kalam para ustaz khusus di Malaysia yang mengatakan bahawa Aisyah pernah mengandung lalu keguguran. Lalu anaknya yang keguguran itu diberi nama Abdullah. Ianya adalah rentetan daripada gelaran ulama' hadith kepada Aisyah iaitu "Ummu Abdillah". Sebab itu, bila kita merujuk kepada hadith2 yang diriwayatkan oleh Aisyah, pasti kita dapati gelaran Ummu Abdillah kepada Aisyah r.a. selain daripada Ummu Al-Mu'minin.

Fakta daripada para muhaddith menyatakan bahawa kalimah Ummu Abdillah adalah gelaran sebagai suatu penghormatan sebagaimana Humaira', walhal ianya tidak ada di dalam nuskhah asli, cuma kalimah tambahan sehaja. Fakta daripada ulama' Tarikh pula menyatakan bahawa antara sebab diberikan gelaran Ummu Abdillah bukan atas sebab anaknya keguguran, sebaliknya merupakan anak angkat kepada Aisyah dan juga Rasulullah s.a.w.

Tambahan kepada fakta tersebut, diceritakan oleh ulama' Sirah bahawa Abdullah di sini adalah Abdullah bin Zubair Al-Awwam. Beliau adalah anak kepada kakak Aisyah iaitu Asma' binti Abu Bakar As-Sidiq dan Saidina Zubair Al-Awwam. Beliau juga merupakan anak saudara baginda s.a.w. dan Aisyah r.a. Abdullah bin Zubair ini mati di tangan Raja Hajjaj bin Yusof As-Saqofi dalam keadaan disular/disalib.


Al-Faqir Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Mohon bimbingan/tunjuk ajar
Kuliah Usuluddin, Kaherah


Sunday, December 13, 2009


Jaminan syurga untuk para sahabat Nabi


عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ حُمَيْدٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ سَعِيدَ بْنَ زَيْدٍ حَدَّثَهُ فِي نَفَرٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ عَشَرَةٌ فِي الْجَنَّةِ أَبُو بَكْرٍ فِي الْجَنَّةِ وَعُمَرُ فِي الْجَنَّةِ وَعُثْمَانُ وَعَلِيٌّ وَالزُّبَيْرُ وَطَلْحَةُ وَعَبْدُ الرَّحْمَنِ وَأَبُو عُبَيْدَةَ وَسَعْدُ بْنُ أَبِي وَقَّاصٍ قَالَ فَعَدَّ هَؤُلَاءِ التِّسْعَةَ وَسَكَتَ عَنِ الْعَاشِرِ فَقَالَ الْقَوْمُ نَنْشُدُكَ اللَّهَ يَا أَبَا الْأَعْوَرِ مَنِ الْعَاشِرُ قَالَ نَشَدْتُمُونِي بِاللَّهِ أَبُو الْأَعْوَرِ فِي الْجَنَّةِ قَالَ أَبُو عِيسَى أَبُو الْأَعْوَرِ هُوَ سَعِيدُ بْنُ زَيْدِ بْنِ عَمْرِو

Maksudnya:

Daripada Abdul Rahman Bin Humaid, daripada bapanya: Sesungguhnya Said Bin Zaid pernah menceritakan kepadanya tentang satu kumpulan, katanya: Pernah baginda RasululLah s.a.w bersabda 10 orang yang akan memasuki syurga iaitu Abu Bakar, Umar, Utsman, Ali, Zubair, Tolhah, Abdul Rahman, Abu ‘Ubaidah, Sa’ad Bin Abu Waqqas - maka beberapa orang yang mengira-ngira jumlah semua yang dijanjikan dengan syurga itu , di manakah lagi seorang?. Lalu mereka bertanya kepada Said Bin Zaid : Demi Allah Wahai Abu A’awar ! Siapakah dia orang yang kesepuluh itu?. Maka Said Bin Zaid pun menjawabnya: Bukahkah kamu sendiri telah bersumpah bahawa Abu A’awar itu pun adalah di kalangan mereka yang dijanjikan syurga? – Imam Abu ‘Isa (At-Tirmizi) menyatakan: “ Abu A’awar itu sendiri adalah Said Bin Zaid Bin ‘Amru “

- (Hadis Sahih riwayat Imam At-Tirmizi)

 


Blogger Template By LawnyDesignz